Закон і Бізнес


Символы на скорую руку

Что не так с предварительным одобрением закона о большом Государственном Гербе Украины


.

№36 (1542) 04.09—10.09.2021
Алла ЛЕСЬКО, судья Верховного Суда в отставке
4719
4719

Вероятно, голосуя за проект большого Государственного Герба Украины именно 24 августа, народные депутаты преследовали цель продемонстрировать обществу свой патриотизм. Впрочем, не позаботились о процедуре. Исправьте, пожалуйста, если ошибаюсь.


Отже, 24.08.2021, о 15:04:22, у Верховній Раді відбулося поіменне голосування за проект закону «Про великий Державний Герб України» (№5712). За його результатами документ прийнято за основу: «за» проголосувало 257 народних депутатів, «проти» — 11, утрималось — 4, не голосувало — 13. Простий підрахунок дає результат, що загалом у сесійній залі були присутні 285 парламентарів.

Утім, щодо додержання процедури, передбаченої Конституцією та законом «Про Регламент Верховної Ради України», то під час голосування проекту закону про великий Державний Герб виникли істотні сумніви.

Постановою ВР «Про Державний Герб України» від 19.02.92 №2137-XII затверджено тризуб як малий Герб. Його вважають головним елементом великого Герба.

Статтею 20 Конституції передбачено, що великий Державний Герб України встановлюється з урахуванням малого Державного Герба України та герба Війська Запорізького законом, що приймається не менш як 2/3 від конституційного складу Верховної Ради.

Як передбачено в ст.76 Основного Закону, конституційний склад Верховної Ради — 450 народних депутатів. Отже, 2/3 від конституційного складу ВР — 300 депутатів.

Стаття 47 закону «Про Регламент Верховної Ради України» встановлює, що відповідно до ч.2 ст.84, ст.91 Конституції парламент приймає рішення виключно на своїх пленарних засіданнях після обговорення питань більшістю голосів народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради, крім випадків, передбачених Конституцією та цим Регламентом.

Тобто в засіданні ВР під час голосування мало брати участь не менше ніж 300 народних депутатів, однак з простого підрахунку, за даними про результати голосування, наявними на офіційному сайті ВР, зафіксована участь тільки 285 депутатів. Голоси «за»  віддали 257 народних депутатів (під час реєстрації в залі о 14:38:03 це число було ще меншим — 271. — Прим. ред.).

Однак, коли мова йде про Державний герб, на мій погляд, патріотизм народних мав би виявлятися насамперед у чіткому додержанні процедур законотворчості. Як власне і при ухваленні усіх інших актів ВР.

Тим більше що до правової природи проголосованого законопроекту та й до запропонованого зображення великого Герба, який є в додатку до цього законопроекту, в суспільстві виникає чимало запитань.