Закон і Бізнес


Президент переніс уведення податку на нерухомість


01.07.2012 09:12
12514

Із 1 липня 2012 року українці мали б сплачувати податок на нерухомість в розмірі не менше 1% від мінімальної заробітної плати, тобто не менше 10 гривень за один квадратний метр. Однак Президент відтермінував появу цього податку ще на півроку.


Президент України Віктор Янукович підписав закон 4834-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення деяких податкових норм».

Документом передбачається перенесення введення в дію податку на нерухоме майно на 1 січня 2013 року. Це пов'язують з тим, що урядом подано законопроект, в якому пропонується нова концепція податку на нерухомість.

Нагадаємо, згідно норми Податкового кодексу, платниками цього податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об'єктів житлової нерухомості.

Ставки податку на нерухомість встановлюються сільською, селищною або міською радою в таких розмірах за 1 кв.м. житлової площі об'єкта житлової нерухомості:

– для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 кв. м., і житлових будинків, житлова площа яких не перевищує 500 кв.м., ставки податку не можуть перевищувати 1% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року;

– для квартир, житлова площа яких перевищує 240 кв. м., і житлових будинків, житлова площа яких перевищує 500 кв. м, ставка податку становить 2,7% розміру мінімальної зарплати.

До об'єктів житлової нерухомості Кодексом віднесені: житлові будинки, призначені для постійного проживання та житлові будинки садибного типу; прибудови до житлових будинків; квартири; котеджі; кімнати у багатосімейних (комунальних) квартирах; дачні та садові будинки.

Не є об'єктами оподаткування: житлова нерухомість, що знаходиться в державній власності або у власності територіальних громад; житлова нерухомість, що знаходиться в зонах відчуження і обов'язкового) відселення (у Чорнобильській зоні); нерухомість дитячих будинків сімейного типу; садові або дачні будинки (але не більше одного такого будинку для одного платника); житлова нерухомість, що належить багатодітним сім'ям, які виховують трьох і більше дітей (включаючи усиновлених), але не більше одного об'єкта на таку сім'ю; гуртожитку.

Пільги зі сплати податку на нерухоме майно передбачаються у вигляді зменшення бази оподаткування об'єктів житлової нерухомості і повного або часткового звільнення від сплати податку.

Так, зменшується база оподаткування квартири, що перебуває у власності, – на 120 кв. м, житлового будинку – на 250 кв. м. Таке зменшення надається один раз за базовий податковий (звітний) період і застосовується до житла, в якому платник податків зареєстрований в установленому законом порядку, або до будь-якого іншого об'єкту його житлової нерухомої власності – за вибором платника.