Закон і Бізнес


КС з’ясовує, чи не засидівся на посаді прем’єр Таїланду


По суті Прают Чан-Оча став жертвою своєї ж конституції.

25.08.2022 12:41
2162

У Таїланді усунули з посади прем’єр-міністра, який надто довго перебуває при владі. А конституція, яка їм і була розроблена, це забороняє.


З цим питанням розбиратиметься Конституційний суд країни, а поки що генерал Прают Чан-Оча відсторонений з посади, повідомляє «Закон і Бізнес» з посиланням на Бі-Бі-Сі.

Він захопив владу внаслідок військового перевороту понад 8 років тому і незабаром після цього був призначений прем’єр-міністром. Після виборів, що відбулися 3 роки тому, він залишився на посаді глави коаліційного уряду.

Очоливши 13-й успішний військовий переворот у сучасній історії Таїланду, генерал Прают розробив нову конституцію. У ній, серед іншого, міститься і заборона прем’єр-міністру обіймати свою посаду понад 8 років.

Опозиційні партії вважають, що Прают досяг 8-річного ліміту. Вони звернулися до КС із проханням винести відповідне рішення. Незважаючи на те, що у минулому суд часто виносив рішення на користь уряду, цього разу судді ухвалили усунути генерала з посади на час, поки вони вивчатимуть питання.

Прихильники генерала стверджують, що термін його вступу на посаду слід відраховувати лише з моменту схвалення конституції 5 років тому або взагалі після останніх виборів.

Виконувачем обов’язків прем’єра став його заступник Правіт Вонгсуван.

ВВС