Закон і Бізнес


Чому судді може не вистачити стажу для відставки, пояснила ВП ВС


Аби не пропустити новини судової практики, підписуйтеся на Телеграм-канал «ЗіБ». Для цього натисність на зображення.

27.02.2024 14:49
2866

До стажу роботи, що дає право на відставку, зараховується не весь період роботи в галузі права на день призначення, а лише три роки, що давали право для призначення суддею.


На це звернула увагу Велика палата ВС, залишаючи без змін рішення Касаційного адміністративного суду у справі №420/14019/23, інформує «Закон і Бізнес».

Як зазначила ВП ВС, при обчисленні стажу роботи на посаді судді підлягають застосуванню норми законодавства, які були чинними на день призначення (обрання) відповідного судді.

З огляду норми ч. 1 ст.64 закону №2453-VI, чинні на день призначення позивачки на посаду судді, до її стажу роботи, що дає право на відставку судді, зараховується 3 роки роботи в галузі права.

Водночас на момент призначення на посаду судді (2011) норми законодавства не передбачали зарахування до стажу роботи, що дає право на відставку, половини строку навчання у вищих юридичних навчальних закладах (постанова КМУ від 01.12.2010 №1097, якою передбачено втрату чинності постанови КМУ від 03.09.2005 №865).

ВП відхилила посилання скаржниці на те, що станом на момент проходження процедури оцінювання на посаду судді в неї як кандидата на посаду судді були наявні законні очікування на звільнення з посади судді у відставку з огляду на фізичну можливість відпрацювати на посаді судді не менше 10 років з моменту зайняття посади до досягнення 65-річного віку, оскільки в неї був стаж більше 19 років на посадах слідчого.

Також визнано необґгрунтованими доводи, що проходження оцінювання, складання кваліфікаційного іспиту та призначення Президентом на посаду судді здійснювалось відповідно до вимог закону №2862-XII, а тому має зберігатись і визначення стажу роботи на посаді судді відповідно до законодавства, що діяло до набрання чинності законом №2453-VI.

З огляду на це, ВП ВС дійшла висновку про правомірність відмови ВРП у звільненні з посади судді у відставку (відсутність 20 років стажу).

Закон і Бізнес