Закон і Бізнес


Пенсії чорнобильцям максимальним розміром не обмежуються — рішення КС


Аби не пропустити новини судової практики, підписуйтеся на Телеграм-канал «ЗіБ». Для цього натисність на зображення.

22.03.2024 12:47
1499

Запроваджене обмеження максимального розміру пенсії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, порушило сутність конституційних гарантій щодо забезпечення соціального захисту цих осіб.


Такого висновку дійшов другий сенат Конституційного Суду в рішенні від 20.03.2024 №2-р(ІІ)/2024, інформує «Закон і Бізнес».

Відповідно до оспорюваних приписів ст.2 закону «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» від 8.07.2011 №3668-VI, «максимальний розмір пенсії (крім пенсійних виплат, що здійснюються з Накопичувального пенсійного фонду)… (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною), призначених (перерахованих) відповідно до… законів «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»… не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність».

Аналогічні обмеження встановлені приписом першого речення ч.3 ст.67 закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 №796-XII.

У рішенні КС указав, що ст.67 закону №796-XII у первинній редакції, яка була чинною на час призначення автору конституційної скарги пенсії, не містила приписів щодо обмеження максимального розміру пенсії. Натомість містила вимогу щорічного підвищення конкретних розмірів усіх доплат, пенсій і компенсацій відповідно до зміни індексу вартості життя й зростання мінімальної заробітної плати. Таку вимогу містить і ч.1 ст.67 закону №796-XII у редакції закону від 6.06.1996 №230/96-ВР, що є чинною на час розгляду цієї справи, а саме: конкретні розміри всіх доплат, пенсій і компенсацій підвищує Кабінет Міністрів відповідно до зміни індексу вартості життя і зростання мінімальної заробітної плати.

Отже, зберігши вимогу підвищення для осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, розмірів усіх доплат, пенсій і компенсацій відповідно до зміни індексу вартості життя і зростання мінімальної заробітної плати, законодавець приписами ст.2 закону №3668-VI та першого речення ч.3 ст.67 закону №796-XII обмежив максимальний розмір державної пенсії цих осіб.

Крім того, Суд зазначив, що аналіз п.2 розд.ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» закону №3668-VI свідчить про зупинення підвищення розміру пенсії для осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

У попередніх рішеннях КС наголошував, що «на державу покладено позитивний обов’язок забезпечити особам з інвалідністю з числа осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, посилений соціальний захист». З огляду на це, запроваджене обмеження максимального розміру пенсії є порушенням зобов’язань держави, які випливають зі змісту стст.3, 16, 50 Конституції в їх взаємозв’язку.

Відповідно, приписи ст.2 закону №3668-VI, першого речення ч.3 ст.67 закону №796-XII, що обмежують максимальний розмір пенсії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, не відповідають стст.1, 3, 16, ч.3 ст.22, ч.1 ст.50 Конституції.

Крім того, суб’єкт права на конституційну скаргу мав усі підстави розраховувати на стабільність законодавства. Якраз відтоді в нього виникли правомірні сподівання, що право на встановлений йому рівень соціального захисту є гарантованим.

Тож приписи ст.2 закону №3668-VI у частині вимог щодо обмеження максимального розміру пенсії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, що на них поширюється дія закону №796-XII, першого речення ч.3 ст.67 закону №796-XII суперечать вимогам чч.1, 2 ст.8, ч.1 ст.41 Конституції.

КС зазначив, що приписи законів, визнані неконституційними, утрачають чинність із дня ухвалення цього рішення.

Закон і Бізнес