Закон і Бізнес


Президента відправили у відставку за недоліки, що вплинули на думку в’єтнамців


Минулого року 52-річний У Ван Тхіонг став 12-м президентом в історії сучасного В’єтнаму.

25.03.2024 13:39
891

У країні, відомій своєю політичною стабільністю і жорстко контрольованій Компартією, трохи більше, ніж за рік, вже другий президент був змушений піти у відставку.


Йдеться про В’єтнам, де президент Во Ван Тхіонг спромігся побити одразу два рекорди: став наймолодшим і найнедовговічнішим президентом країни за всю її історію, повідомляє «Закон і Бізнес» із посиланням на Бі-Бі-Сі.

Попередник Во Ван Тхіонга на президентській посаді Нгуєн Суан Фук подав у відставку минулого року, пропрацювавши лише два роки. Обидва виявилися заплямованими причетністю до корупційних скандалів.

Пояснення, надані урядом, не проливають світла на конкретні причини відставки. Заявлено лише, що чинний президент порушив партійні правила і мав «недоліки, які вплинули на громадську думку, а також на репутацію партії, держави та його самого».

Однак вбачається, що він подав у відставку через звинувачення у шахрайстві та хабарництві, висунутих проти чиновників та представників компаній, які займаються нерухомістю в провінції Куангнгай, де він колись був місцевим партійним босом.

Справа була відкрита понад 10 років тому, але поліція активно зайнялася нею саме зараз. Це викликає підозри, що за розслідуванням можуть стоять політичні мотиви.

В’єтнам має досить незвичну структуру колективного керівництва, де верховну владу поділено між чотирма керівниками: президентом, прем’єр-міністром, генеральним секретарем Компартії та головою національних зборів.

Генсек партії є найвпливовішою людиною, але посада президента, хоч і має в основному церемоніальний характер, вважається природною сходинкою на шляху до партійного керівництва.

Во Ван Тхіонг — протеже нинішнього генсека Нгуєн Фу Чонга, який перебуває на цій посаді вже 13 років. Нгуен Фу Чонгу майже 80 років і має слабке здоров’я. Очікується, що він піде у відставку на наступному з’їзді партії у 2026 році.

BBC