Закон і Бізнес


Прихований протестувальник, відмова від гуманітарки і тяганина — засідання ПДП ВРП


Натисніть на зображення, аби спостерігати за перебігом засідання першої дисциплінарної палати ВРП.

22.04.2024 09:35
1001

Сьогодні, 22 квітня, перша дисциплінарна палата ВРП має сказати, чи повинен суддя пам’ятати усіх учасників акцій протесту, чиї справи розглядав, і чи може відмовлятися від гуманітарної допомоги, яку просив.


Такі дисциплінарні справи призначені до розгляду на її засіданні, що розпочнеться о 10:00, інформує «Закон і Бізнес».

Зокрема, члени ПДП продовжать розгляд справи стосовно судді Оболонського районного суду м.Києва Андрія Шевчука, якому Вища кваліфікаційна комісія суддів з подачі Романа Маселка закидає недостовірність тверджень у декларації доброчесності за 2016 рік. Мовляв, суддя приховав той факт, що розглядав адмінпротокол стосовно «автомайданівця».

Під час попереднього засідання ПДП А.Шевчук пояснив, що сам водій у суді заперечував свою участь в такій акції. Тому він не міг цього пам’ятати, а самі справи були вилучені прокуратурою. До того ж у суді проводилася люстраційна перевірка, але ніхто на нього не скаржився, дисциплінарні провадження не відкривалися. Тож і позначив у декларації, що на нього не поширюються люстраційні обмеження.

На суддю Донецького окружного адміністративного суду Івана Голошивця також поскаржилися громадські активісти. Мовляв, побачили в соцмережі відео, на якому суддя повертає гуманітарну допомогу зі словами «Моя сім’я та діти такого не їдять». Після цього розмова між представником благодійного фонду, суддею та його дружиною нібито продовжилася на підвищених тонах, що завершилося викликом поліції. Активістів обурило, що суддя, отримуючи високу зарплату, начебто звернувся із заявою про надання гуманітарної допомоги як ВПО.

Утім, аналогічне питання автор скарги могла б адресувати й, наприклад, члену ВРП Р.Маселку, який у січні цього року попросив і отримав майже 300 тис. грн. допомоги на оздоровлення у той час, як його сім’я орендує квартиру у Франції.

Дві інші справи традиційно стосуються тяганини. Так, суддя Центрально-Міського районного суду м.Кривого Рогу Дніпропетровської області Роман Кузнецов розгляд цивільну справу майже 3,5 роки. А його колега із Козівського районного суду Тернопільської області Оксана Гриновець — 4 роки.

Крім цього, ПДП ВРП вивчить 59 скарг на наявність підстав для відкриття нових дисциплінарних проваджень, а ще 21 — щодо їх прийнятності взагалі.

Закон і Бізнес