Закон і Бізнес


Апеляційний суд Львівської області підтримав ухвалені парламентом закони


16.01.2014 19:12
1755

Значна кількість норм Закону «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян» спрямована на підвищення гарантій незалежності суддів при здійсненні ними своїх професійних обов’язків.


Так положення ухваленого 16 січня закону прокоментували в Апеляційному суді Львівської області, передає видання "Закон і Бізнес".

«В цілому необхідно відзначити, що норми Закону підвищують незалежність суддів і є важливими для належного судового захисту громадянами своїх прав, а також, відповідають міжнародним стандартам у сфері судочинства», - йдеться у повідомленні, розміщеному на офіційному сайті суду.

«Незалежність судді є запорукою ухвалення ним справедливого рішення, що базується на вимогах закону та верховенстві права. Таким чином, українське суспільство та громадяни є зацікавленими у вказаних законодавчих новаціях, оскільки чим більше захищений суддя від стороннього впливу, тим більш об’єктивним та неупередженим буде його рішення у конкретній справі.

Сьогодні питання додаткових гарантій незалежності суддів набуло особливої важливості. Адже внаслідок зростання соціально-політичної напруги, яка спостерігається останнім часом у нашій країні, почастішали випадки відвертого психологічного та навіть фізичного тиску на суддів під час здійснення ними правосуддя. Іноді піддаються впливу не лише судді, а також і члени їх родин. 

Слід сказати, що зазначені випадки тиску на суд є досить істотною перешкодою для здійснення правосуддя, захисту прав і свобод громадян та інтересів суспільства та держави.

Зважаючи на сказане, новим законом посилено адміністративну відповідальність за  прояв неповаги до суду, а також, розширено коло дій, які підпадають під ознаки складу злочину, який передбачений статтею 376 Кримінального Кодексу України. Так, відповідно до внесених змін під втручанням у діяльність судді розуміється незаконне збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про суддю, його близьких родичів чи членів сім’ї, розповсюдження матеріалів або інформації, що носять явно образливий характер та демонструють зухвалу зневагу до судді або правосуддя, тиск, залякування чи втручання в будь-якій іншій формі в діяльність судді, вчинені з метою помсти, перешкоджання виконанню суддею службових обов'язків чи з метою добитися винесення неправосудного рішення, або публічні заклики чи розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій.

В свою чергу змінами до статті 377 Кримінального кодексу України встановлено кримінальну відповідальність за погрозу або насильство щодо членів сім’ї судді.

Важливим є посилення кримінальної відповідальності за умисне невиконання рішення суду. Така новація є додатковою гарантією для громадян, які звертаються до суду за захистом своїх прав та інтересів».