Закон і Бізнес


Чим менше працюєш, тим краще почуваєшся — дослідження в Британії


Як зазначили дослідники, через 6 місяців «чотирьохденки» фізичне та психічне здоров'я працівників значно покращилися.

25.02.2024 13:56
1353

Профспілки по всій Європі закликають уряди запровадити чотириденний робочий тиждень. Там, де пішли на такий експеримент, новим режимом виявились задоволені й начальство, і співробітники.


Так, за підсумками масштабного експерименту, більшість британських компаній, які взяли в ньому участь, закріпили у статутах «чотирьохденку», повідомляє «Закон і Бізнес» із посиланням на Euronews.

У шестимісячному експерименті у 2022 році взяла участь 61 організація. Згідно з оголошеними результатами, 89% компаній, як і раніше, впроваджують чотириденний робочий тиждень через рік, а більше половини підприємств працюють у такому режимі постійно.

Дослідження показало, що інтенсивність праці зберігається на більш низькому рівні, а задоволеність роботою в персоналу вища, ніж на початку експерименту. Майже всі співробітники (96%) заявили, що їхнє особисте життя покращилося, а 86% відзначили, що краще почуваються на робочому місці.

Дослідження, проведене у Великій Британії, показало, що компанії скоротили робочий час у середньому на 6,6 години, що призвело до 31,6-годинного робочого тижня. Також з’ясувалося, що на користь співробітникам йдуть саме повні вихідні, а не періоди чергування, коли у додатковий вихідний за співробітником зберігається обов’язок приїхати в офіс у разі потреби.

Цього місяця уряд Шотландії перевів на чотириденний робочий тиждень деякі державні служби.

А у лютому 2022 року бельгійські працівники отримали право виконувати весь обсяг роботи за 4 дні замість звичайних 5 без втрати в зарплатні. Новий закон, який набув чинності роком раніше, дозволяє людям самим вирішувати, чи працювати їм 4 чи 5 днів на тиждень.

Еuronews