Закон і Бізнес


Перенесення робочих днів: гроші проти сімейних цінностей


05.12.2013 11:29
ВАЛЕНТИН БОГУНОВ
3563

Добре чи погано відпрацьовувати за свята по суботах - у кожного з цього приводу є своя цілком слушна думка. Ми ж спробуємо розповісти, як і навіщо Кабмін щорічно переносить робочі дні.


Так, перенесення робочих днів у 2014 році було затверджене розпорядженням Кабміну від 21.11.2013 № 920 -р.  Згідно документу були перенесені робочі дні з:

четверга 2 січня – на суботу 11 січня;

п’ятниці 3 січня – на суботу 25 січня;

понеділка 6 січня - на суботу 8 лютого.

Вийшли такі собі канікули з 1 по 7 січня.

Однак прийняттю цього документу передувала досить довга історія і суперечливі заяви чиновників, що зберігало інтригу до останньої миті. І канікул на новий рік могло б і не бути зовсім!

Про вихідні у 2014 році, в тому числі на новорічні свята, громадяни почали хвилюватися ще на початку вересня. Тоді на сторінці Миколи Азарова у Фейсбуці було поставлене питання, як же планувати свій відпочинок в 2014 році. Прем'єр поспівчував запитувачу і попросив прискорити підготовку урядового рішення. Втім не так швидко сталося, як гадалося.

На засіданні Кабміну 2 жовтня відбулася досить гостра дискусія з цього питання.

Підготовлений Міністерством соціальної політики України проект документа був узгоджений Загальним представницьким органом репрезентативних всеукраїнських об'єднань профспілок на національному рівні та Спільним представницьким органом сторони роботодавців на національному рівні.

Профспілки , мотивуючи доцільність перенесення робочих і вихідних днів, звернули увагу на те, що в січні не лише свята, а й канікули у школярів, а тому у працівників з'явиться можливість провести додаткові вихідні дні в колі сім'ї, поспілкуватися з рідними та близькими.

Водночас, зміни у графіку робочих і вихідних днів обґрунтовуються не тільки благими намірами дати людям можливість відпочити, а й потребами виробничого процесу: згідно зі ст. 67 КЗпП Кабмін рекомендує перенесення «з метою створення сприятливих умов для використання святкових та неробочих днів, а також раціонального використання робочого часу».

А з цього боку, як виявилося, є питання. На засіданні Кабміну були озвучені дані аналізу економічної доцільності перенесення робочих днів у 2013 році (аналіз проводився за дорученням Прем'єра). Згідно з проведеними розрахунками, у травні внаслідок перенесення робочих днів не було спожито електроенергії на 8 млрд. грн., що, на думку чиновників, спричинило втрати в економіці країни через недоотримання оплати за енергоносії.

Водночас, на суботи, на які були перенесені робочі дні, енергія споживалася на рівні 40 % від звичайного обсягу. Звідси був зроблений висновок, що робота в ці дні велася недостатньо продуктивно. Після оголошення таких цифр про розміри понесених збитків, в Кабміні висловили сумніви в корисності подібних рішень і відправили проект розпорядження на доопрацювання.

Додав масла у вогонь і прем'єр Микола Азаров, який заявив, про те, що «країна не може собі дозволити «суцільні загули» під час новорічних свят».

Після цього особисто я був абсолютно впевнений в тому, що розпорядження про перенесення робочих днів у 2014 році (а відповідно і канікул в Україні на Новий рік і Різдво) не буде. Адже за законом приймати рішення про перенесення робочих днів - право, але не обов'язок уряду. Відтак, розпорядження, ухвалене 21 листопада, стало сюрпризом.

Ще один цікавий нюанс: Кабмін заради новорічних канікул фактично пішов на порушення закону: відповідно до ст. 67 КЗпП уряд повинен приймати рішення про перенесення вихідних і робочих днів не пізніше, ніж за три місяці до святкових і неробочих днів.

Закон і Бізнес